Svijet

Video: Detroit – svjetski lider u rekonstrukciji

Embed HTML not available.

Nakon bankrota, američki grad Detroit je na putu oporavka. Na hiljade napuštenih objekata se renovira, međutim, iseljavanje stanovnika je i dalje veliki problem.

U “Motor Citiyju” obnova počinje s bagerima, a s bankrotom iza sebe – Detroit je svjetski lider u rekosntrukciji.

“Problem Detroita s devastiranim objektima je vjerovatno najveći problem ove vrste sa kojim se bilo koji grad u SAD-u ikada suočio”, kazao je univerzitetski profesor arhitekture George Galster.

Potpuno rušenje

Polovina stanovnika je napustila ovaj grad u posljednjih 60 godina, što je ostavilo blizu 60.000 napuštenih kuća. Za oko 15.000 takvih objekata planirano je potpuno rušenje, a s novih 50 miliona dolara iz državnog bužeta u Detroitu se sruši 350 objekata sedmično. Stanovnici primjećuju razliku.

“Postoje određeni koraci naprijed i situacija se poboljšava. Ali, i dalje postoji mnogo napuštenih objekata i cijelih ulica, koje čekaju na obnovu ili čišćenje”, rekao je jedan stanovnik Detroita.

Grad se odlučio obračunati i s vlasnicima koji su zapustili svoje objekte.

“Ako je objekat napušten, tužimo vlasnika. On ima opciju napraviti sporazum s nama da se objekat sanira i izda, u protivnom idemo na sud, gdje ponekad čak i preuzmemo vlasništvo nad nekretninom”, kazao je Craig Fahle iz Regulatorne agencije za hipoteke.

Ali, iz grada upozoravaju da su napušteni objekti samo simptom iseljavanja stanovnika iz centra grada u predgrađa. Ta razlika između većinski afroameričkog centra i predgrađa, gdje pretežno žive bijelci, je itekako očigledna.

Centrom grada dominiraju napuštene ulice, dok su butici i restorani u predgrađu puni kupaca.

Utrka protiv vremena

“Grosse Pointe Park je kvart gdje je razlika najočiglednija. Barijere na ulicama razdvajaju skupe nekretnine, s jedne, i napuštene objekte, s druge strane ulice”, izvijestio je iz Detroita reporter Al Jazeere John Hendren.

Postoje modeli uspjeha. Gradovi poput Portlanda zaustavili su iseljavanje stanovnika 90-tih godina, tako što su subvencionirali kupovinu nekretnina u centru, a dodatno oporezivali kupovinu u predgrađima.

Međutim, to nije slučaj s Detroitom.

“Ukoliko se građevinska industrija fokusira samo na predgrađa, Detroit će propasti”, zaključio je profesor George Galster.

Za sada “Grad motora” vodi utrku protiv vremena – u naporu da obnovi više objekata nego što ih se napusti.


Komentari

komentara

Preporuka za vas

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena Obavezna polja *

Možete koristiti HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>