BiH, Vijesti

Ugrađena prva vjetroelektrana u vjetroparku Mesihovina

U Tomislavgradu je ovih dana Instaliran prvi vjetroagregat u vjetroparku VE Mesihovina. Investitor i vlasnik prvog vjetroparka ove vrste u BiH je Elektroprivreda HZ HB: Vjetroelektrana (VE) Mesihovina po završetku radova imat će 22 vjetroagregata tipa SWT-2.3- 108 ukupno instalirane snage 50,6 MW i godišnje proizvodnje oko 165 GWh.

“VE Mesihovina je prvi energetski projekt vjetroenergije u BiH, piše Večernji list BiH. Nova radna mjesta Realizacijom projekta VE Mesihovina, osim izgradnje novih proizvodnih kapaciteta u proizvodnom sustavu EP HZ HB, poboljšat će se i uvjeti za razvoj poduzetništva i industrije, osigurati nova radna mjesta i poslovi za brojne tvrtke na izvođenju radova, isporuci i ugradnji opreme”, navode iz EP HZ HB. Dodaju kako će se ovim projektom, između ostaloga, poboljšati i prometna infrastruktura, uz niz drugih prednosti za društvenu zajednicu, posebice lokalnu. Važno je naglasiti kako je u svim relevantnim dokumentima, koji uređuju i određuju korištenje resursa i prostora za energetsku infrastrukturu na svim razinama vlasti u FBiH i koji određuju energetsku strategiju Federacije BiH, VE Mesihovina uvršten i tretiran kao prioritetni proizvodni objekt od javnog interesa.

Kada je riječ o samoj realizaciji projekta 14. travnja 2016. potpisan je Ugovor za LOT 1a (vjetroagregati s temeljima) s Konzorcijem Siemens (Konzorcij čine: Siemens Wind Power A/S Danska i Siemens Wind Power d.o.o. Hrvatska. Vrijednost Ugovora za Lot 1a uključujući održavanje tijekom prve 2 godine jamčevnog roka iznosi 71,940.000 Eura. Istoga dana potpisan je i ugovor za Lot 1b (interna kabelska mreža i TS 20/110kV s priključkom na EES) s Konzorcijem ABB d.o.o., Hrvatska i Elektrocentar Petek d.o.o. Vrijednost Ugovora za Lot 1b iznosi 4,275.447,28 eura. Dva mjeseca kasnije potpisan je Ugovor za izvođenje građevinskih radova (pristupne ceste i platforme za kranove) s Izvođačem Strabag d.o.o. Sarajevo. Vrijednost ovog Ugovora iznosi 4,302.837,34 KM bez PDV-a.

U srpnju 2017. godine završena je izgradnja pristupnih cesta i platformi za kranove VE Mesihovina. Izgradnja temelja “U tijeku je izgradnja temelja za vjetroagregate, izgradnja kanala za polaganje interne kabelske mreže i polaganje kabela između vjetroagregata. U završnoj je fazi transport komponenti vjetroagregata i započeto je s montažom vjetroagregata. U različitim fazama montaže završeno je 11 vjetroagregata, a dana 31. kolovoza 2017. završena je kompletna montaža prvog vjetroagregata tipa SWT-2.3- 108 vjetroelektrane Mesihovina, prve vjetroelektrane u BiH”, navode iz EP HZ HB. Ovim povijesnim činom, BiH je postala dijelom svjetske zajednice korisnika vjetroenergije, odnosno od ovoga dana BiH je uvrštena na listu zemalja koje koriste vjetropotencijale u proizvodnji električne energije. Završetak radova i puštanje u pogon VE Mesihovina očekuje se krajem 2017. godine.Iz Elektroprivrede HZ HB ističu kako ovo nije jedini projekt koji je planiran u općini Tomislavgrad.

“Pored izgradnje VE Mesihovina, u općini Tomislavgrad Javno poduzeće Elektroprivreda HZ HB intenzivno radi na pripremi izgradnje CHE Vrilo snage 66MW i investicijske vrijednosti oko 90 milijuna eura”, navedeno je iz ovog javnog poduzeća. Valja istaknuti kako JP Elektroprivreda HZ HB svojim primjerom pripreme izgradnje i izgradnje novih proizvodnih kapaciteta iz obnovljivih izvora potvrđuje i dokazuje svoju stratešku opredijeljenost na osiguranje nedostajućih kapaciteta električne energije iz obnovljivih izvora te poštivanje međunarodnih dogovora kada je riječ o zaštiti okoliša.

Izvor:Vecernji.ba


Komentari

komentara

Preporuka za vas

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena Obavezna polja *

Možete koristiti HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>