Energetika, Materijali, Svijet

Teslin solarni krov je jeftiniji od normalnog krova

Tesline solarne krovne ploče su napravljene od stakla položenog preko fotonaponske podloge a služe kao zamjena za tradicionalne krovne materijale. To im daje stvaran izgled , iako predstavljaju mnogo više od standardnog krova.

Solarni krov dolazi zajedno sa baterijom Powerwall, u kojoj se pohranjuje energija te troši prema potrebama kućanstva, kao i za napajanje električnog automobila. Tvrtka procjenjuje da bi instalacija solarnog krova trebala trajati otprilike isto vrijeme koliko je potrebno i za instalaciju bilo kojeg drugog crijepa, što je obično 5-7 dana.

Dodatna prednost Teslninog solarnog krova je to što se smatra da je jači od tradicionalnog krova. Izrađen od kaljenog stakla, crijep solarnog krova je više nego trostruko jači od standardnih krovnih materijala. Novi fotonaponski crijep je dizajniran da  zamijeni manje dopadljive i ogromne tradicionalne solarne panele koji se montiraju na postojeće krovne konstrukcije. Umjesto toga, “Tesla Solarni krov” imaće dvostruki zadatak: služiće kao zaštita, što je i primarna funkcija tradicionalnog krova, ali i kao uređaj za proizvodnju električne energije.

Za sad zainteresirani mogu birati između dvije verzije cijepa – glatkog i onog s teksturom. Crjepovi koji će izgledati poput klasičnih crijepova ili kamenih pločica trebali bi biti dostupni tek 2018. godine.

Kada je riječ o cijeni, predstavljenim projektom najavljeno je da će koštati manje u odnosu na klasičan krov, čak i bez kalkulisanja vrijednosti proizvedene električne energije. Ključ za smanjenje cijene proizvoda leži u tome da crijepovi budu jači i lakši. Time što će smanjiti težinu crijepa za 80% u odnosu na keramički crijep ili betonske krovne materijale, kao i sastavom crijepa koji je gotovo neuništiv, Tesla će moći da drastično smanji troškove transporta, kao i da trošak loma svede na minimum.

 


Komentari

komentara

Preporuka za vas

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena Obavezna polja *

Možete koristiti HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>