BiH, Vijesti

Stigle tri ponude za obnovu hotela Nacional: Hoće li simbol Sarajeva konačno zasjati

U tu svrhu je pribavljena potrebna dokumentacija iz koje se može vidjeti da je rekonstruisan dio devastiranog hotela Nacional u kojem je JU Srednja ugostiteljsko-turistička škola upisana kao nosilac prava raspolaganja.

Podsjećamo, JU Srednja ugostiteljsko-turistička škola raspolaže i koristi dio nekretnine hotela Nacional. U jednom dijelu objekta su radionice za praktičnu nastavu, a drugi dio hotela škola je adaptirala i koristi kao kotlarnicu. Iz ministarstva ističu da za sve dijelove nekretnina hotela Nacional škola, kao nosilac prava raspolaganja, posjeduje potrebnu dokumentaciju.

Namjeru i interes za obnovu hotela Nacional iskazali su društvo BBI Real Estate, Hotel Etn i Udruženje građana, dioničara akcionara i udjeličara u društvima i investicionim fondovima u Bosni i Hercegovini iz Tuzle.

“U pismu društva BBI Real Estate za nekretnine Sarajevo iskazana je namjera i zainteresovanost za investiciju u slučaju eventualne realizacije projekta obnove hotela Nacional. Hotel Etn Sarajevo je u Pismu namjere iskazao interesovanje za rekonstrukciju, obnovu i vraćanje prvobitnoj namjeni starog sarajevskog hotela Nacional kao jednog od najznačajnijih simbola grada, kako turističkog, tako i edukativno-obrazovnog značaja. Udruženje građana, dioničara akcionara i udjeličara u društvima i investicionim fondovima u Bosni i Hercegovini iz Tuzle je u Pismu zatražilo informacije o slobodnim devastiranim površinama, kao i o odnosu vlasništva škole u dijelu objekta te o mogućnosti da se dio objekta prilagodi za potrebe Sarajevo Film Festivala”, rekli su iz Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo.

Također, ističu da će Vlada Kantona Sarajevo, prije nego bude donesena odluka o promjeni statusa (prodaji, dugoročnom zakupu, koncesiji, nekom od oblika javnog privatnog partnerstva i sl.) hotela Nacional, pribaviti stručno mišljenje Pravobranilaštva Kantona Sarajevo o potpuno utvrđenim činjenicama o statusu hotela.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković organizirao je dva radna sastanka s pravobraniocem Kantona Sarajevo i zainteresovanim stranama o pokretanju aktivnosti u vezi s nekadašnjim hotelom Nacional.

Pravobranilac KS Kemal Karić je u ranijoj izjavi za Klix.ba rekao kako bi prodaja ili bilo kakav vid investicije morali biti transparentni te da sve mora biti obavljeno posredstvom Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, hotel Nacional je u ruševnom stanju i predstavlja ruglo u centru grada, posebno jer se u njegovoj blizini nalaze brojne kulturno-historijske i obrazovne institucije.

Izvor:Klix.ba

Komentari

komentara

Preporuka za vas

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena Obavezna polja *

Možete koristiti HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>