BiH, Vijesti

Stala izgradnja autoputa, a Autoceste FBiH uposlile 78 novih radnika

U proteklim godinama političke elite u BiH ambiciozno su najavile igradnju velikog broja kilometara autoputa, međutim, to ni izbliza nije postignuto.

Izgradnja autoputa potpuno je stala i pravda se nedostatkom finansijskih odnosno kreditnih sredstava, no to nije spriječilo Autoceste FBiH da uposle čak 78 novih službenika.

Ova informacija potvrđena je za Fokus.ba u ovom preduzeću iz kojeg su naveli da je tokom januara 2015. godine bilo 321 uposlenih, dok je zaključno sa septembrom 2017. godine uposleno 399 radnika.

Shodno rastu broja uposlenih rasla su iz izdvajanja za plate. Tako su ukupno ostvareni troškovi plata, naknada i ostalih primanja zaposlenih u 2015. godini iznosili 10,8 miliona KM, a godinu kasnije 11,5 miliona KM. U istom periodu zabilježen je pad ukupnih prihoda za skoro tri miliona KM.

Realizacija plana za ovu godinu je na iznimno niskom nivou zaključno sa septembrom i iznosi svega 21 posto.

“U toku su aktivnosti na izradi rebalansa Plana poslovanja za 2017. godinu zbog male realizacije planiranih investicija što je direktna posljedica nerealizacije međunarodnih kreditnih sporazuma, čija je efikasnost uslovljena povećanjem akcize na gorivo”, naveli su  iz preduzeća Autoceste FBiH.

 

Izvor:Fokus.ba


Komentari

komentara

Preporuka za vas

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena Obavezna polja *

Možete koristiti HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>