BiH

Probijeno 70 odsto trase autoputa Banjaluka-Prnjavor

Banjaluka – Povoljni vremenski uslovi koje su obilježili ovu građevinsku sezonu pogodovali su neimarima pa se izgradnja dionice autoputa Banjaluka-Doboj od Banjaluke do Prnjavora odvija planiranom dinamikom.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić i direktor preduzeća “Autoputevi RS” Dušan Topić prošli su sa izvođačima i nadzornicima radova drugu dionicu autoputa Banjaluka-Doboj od Prnjavora do Mahovljanske petlje dugu 35,3 kilometra od kojih se pod prvim slojem nasipa nalazi 26 kilometara. Trninić je rekao da su zadovoljni dinamikom radova jer je do sada probijeno oko 70 odsto trase.

– Obezbijeđeno je da se radovi nastave u kontinuitetu i tokom zime i očekujemo da će biti završeni u planiranom roku od 36 mjeseci – kaže Trninić.

Topić je rekao da će izgradnjom novog autoputa frekvencija saobraćaja na magistralnim putevima biti znatno smanjena.

– Prolaskom trase provjerili smo i bezbjednost saobraćaja jer imamo nekoliko dodirnih tačaka gradilišta i postojećih magistralnih puteva – istakao je Topić.

Dodao je da će novac naplaćen iz stečajne mase slovenačkog građevinskog preduzeća CPM “Maribor” u iznosu od 456.292 evra biti iskorišten na unapređivanje sistema održavanja i upravljanja autoputem Banjaluka-Gradiška.

Izgradnja ove dionice autoputa finansirana je kreditom Evropske investicione banke “teškim” 160 miliona evra, a izvođač radova je konzorcijum firmi “Integral inženjering” iz Laktaša i “Granit” iz Skoplja.


Komentari

komentara

Preporuka za vas

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena Obavezna polja *

Možete koristiti HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>