Region, Vijesti

Preventova kompanija Grammer u Srbiji otvara 450 radnih mjesta

Direktor kompanije Grammer u Srbiji Pierluigi Ghione potpisao je u subotu sa srbijanskim ministrom privrede Goranom Kneževićem ugovor vrijedan 4 miliona eura, a koji između ostalog podrazumijeva širenje kapaciteta uz zapošljavanje novih 450 radnika.

Ovim ugovorom Grammer u Srbiji prerast će u kompaniju koja u svom okrilju zapošljava više od 1.700 radnika. Ističe se da će posljednji rast osigurati siguran posao do 2023. godine.

Grammer je poznat bh. javnosti kao kompanija čiji je najveći vlasnik bosanskohercegovački gigant Prevent. Grammer proizvodi komponente i sisteme za unutrašnjost automobila, kao i sjedišta za specijalna vozila.

U Srbiji je stacionirana u Aleksincu gdje je posluje od 2007. godine, a posljednja ekspanzija kada je zaposleno 120 ljudi desila se 2013.

Trenutno posjeduje 30-ak fabrika u 20-ak zemalja svijeta u kojima radi 12.000 ljudi.
Prevent, odnosno porodica Hastor, posjeduje 23 posto udjela u Grammeru čime je ujedno i najveći dioničar. U maju ove godine Prevent je pokušao doći do većine u Nadzornom odboru Grammera, ali su se drugi dioničari usprotivili te je takav potez trenutno na čekanju.

Izvor: Klix.ba

Komentari

komentara

Preporuka za vas

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena Obavezna polja *

Možete koristiti HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>