Svijet

Podvodni dalekovod između Norveške i Britanije

Norveška bi uskoro mogla da odobri investiciju u izgradnju podvodnog električnog dalekovoda do Britanije u dužini 700 kilometara, koji bi omogućio uvoz struje iz norveških hidroelektrana.

Ukupna vrjednost investicije, koja će biti najduži na svijetu podmorski dalekovod između dvije zemlje, procenjena je na dvije milijarde eura, objavio je Fajnenšl tajms na svojoj internet stranici.

Generalni direktor norveškog operatera električne mreže Statnet Auke Lont je rekao Fajnenšl tajmsu da se nada da će odluka biti donijeta početkom ove godine.

“U planu je da se odluka o investiciji donese u prvom tromesječju”, kazao je Lont i dodao da bi dalekovod trebalo da profunkcioniše do 2020. godine.

Britanija slične veze već ima s Francuskom, Holandijom i Irskom. Novi projekat koji bi realizovalo zajedničko preduzeće Statneta i britanske elektroenergetske kompanije Nešnal grid, bi trebalo da obezjbeđuje struju iz obnovljivih izvora za četiri miliona britanskih domaćinstava.

Norveška u ukupnom kapacitetu hidroelektrana u Evropi ima polovični udio. Lont je dodao da je sporazum sa Nešnal gridom jedan od nekoliko planiranih dogovora o korišćenju kapaciteta norveških hidroelektrana.

Struja iz norveških elektrana bi mogla da bude upotrebljena za poboljšanje snabdjevanja zemalja sa nestabilnom proizvodnjom električne energije iz elektrana na vetar i sunce. Statnet već ima dalekovod ispod mora s Danskom i Holandijom, a osim sa Britanijom, planira sličnu vezu i sa Njemačkom.


Komentari

komentara

Preporuka za vas

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena Obavezna polja *

Možete koristiti HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>