Podne obloge, Podne/zidne obloge

Podno grijanje

Podno grijanje je pojam estetskog i komfornog načina grijanja bez cirkulacije prašine i suhog vazduha, zdravstveno prihvatljivije i ekonomičnije od radijatorskog. Odabir sistema, izračun toplinskih koeficijenta petlji, izbor hidrauličkih komponenti, način polaganja i izbor regulacije izvodi stručni tim koji se sastoji od projektanta, instalatera i servisera. Samo dobro odrađen posao opravdat će investiciju i dopustiti vam da uživate u svim pogodnostima takvog sistema grijanja.

Za razliku od radijatorskog grijanja koje funkcioniše na principu konvekcije toplote i kružnog strujanja vazduha, podno grijanje isijava toplotu ravnomjerno kroz cijelu površinu polaganja pa možemo reći da je pod po kojem hodamo jedan veliki ravnomjerno zagrijani radijator gdje površinska temperatura ne bi smjela preći 28°C.

To se najbolje vidi na termografskoj slici površine poda gdje podno grijanje ravnomjerno zagrijava prostor uz male temperaturne oscilacije za razliku od radijatorskog gdje su oscilacije velike.

U današnje vrijeme, ovaj sistem grijanja već je prestao biti luksuz, a broj ljudi koji su voljni kupiti podno grijanja ubrzano raste.

Podno grijanje je izvrsna alternativa radijatorima, pruža ugodniji osjećaj topline nego bilo koje drugo grijanje. Podnim grijanjem rješavamo se alergena koji se inače razmnožavaju na podu.

Početna ulaganja su manja nego kod ostalih sistema za grijanje a pritom nema ni troškova održavanja. Ne morate ga ugraditi u cijelu kuću već po potrebi samo u jednu sobu.

Svako grijanje ima svoje prednosti i mane, pa tako i podno. Glavne prednosti podnog grijanja su:

  • Arhitektonska jednostavnost – ne zauzima životni prostor, jer nema vidljivih grejnih tijela.
  • jednostavno održavanje – svodi se na održavanje kotlovnice ili toplotne stanice, što je u potpunosti isto i za slučaj podnog i konvencionalnog grijanja.
  • Idealno rješenja za one koji imaju probleme sa alergijom – zbog niske temperature površine poda znatno se smanjuju konvekcije vazduha i vrtloga površine što pored toga dovodi i do idealne podjele temperature u prostoriji.
  • „Drži glavu hladnu a tople noge“ – tople noge su najbolji način za sprječavanje prehlade, a pri samom paljenju podnog grijanja noge osjećaju toplotu, iako ona nije rasprostranjena po prostoriji i to dovodi do smanjenja mogućnosti bilo kakvog oboljenja.
  • Instalacija ispod bilo koje površine – podno grijanje možemo postavti ispod svih vrsta podnih obloga: keramičke pločice, kamen, laminati, parketi i slično, ali je potrebno da obloga ima naznačenu garanciju materijala da se isti mogu primjeniti na sisteme podnog grijanja.
  • Grije i hladi – kroz cijevi može da protiče i topla i hladna voda, tako da ljeti može da se koristi i za hlađenje, a zimi za grijanje prostorija.
  • Minimalna garancija 15 godina – sve zavisi od proizvodnje i kvaliteta cijevi, ali minimalna garancija koju proizvođači i dobavljači nude za njihove proizvode.
  • Kao glavni nedostatak podnog grijanja možemo navesti zagrijavanje, koje može potrajati duže nego kod radijatora, jer temperatura kojom se zagrijava je znatno manja. Na našim prostorima javlja se dodatni nedostatak, a to je što još uvijek ne postoji toliko raznovrstan izbor, vrsta i debljine podloge. Svakako, treba obratiti pažnju koji materijal najbolji je provodilac toplote i istražiti njegove prednosti i mane.

 


Komentari

komentara

Preporuka za vas

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena Obavezna polja *

Možete koristiti HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>