BiH, Vijesti

Počeli radovi na mjestu gdje bi se trebao graditi luksuzni hotel Hilton u Sarajevu

Glavni investitor je turski biznismen Fatih Kol koji planira izgraditi ekskluzivni hotel s 56 soba i garaže na pet etaža.

Kako je ranije za Klix.ba rekao Kol, papirologija je dovela do kašnjenja s početkom radova, a ako je suditi prema građevinskim mašinama na mjestu budućeg hotela, radovi su konačno počeli.

S obzirom na to da se zgrada nalazi u zaštićenoj staroj jezgri Sarajeva spratnost, visina fasadnih vijenaca te fasadna arhitektonska plastika bit će zadržani kao što je bilo i na originalnom objektu. S druge strane, unutrašnjost će biti uređena na moderan način, najavljeno je ranije.

Objekt je projektovan tako da se zadržavaju postojeći horizontalni i vertikalni gabariti prema glavnim ulicama. Radi što boljeg iskorištenja prostora, garaža se povećava u odnosu na gabarit objekta. Proširenje je predviđeno u smjeru sjevera, u prostor ispod pješačkog pločnika, čime se dobija više parking prostora u garaži.

Podsjetimo, ostaci ruševnog objekta uklonjeni su prošle godine kada je Zlatko Krainović, inače raniji vlasnik 35 posto objekta, prodao svoj dio Kolu. Preostalih 65 posto objekta prodala mu je Općina Stari Grad, na čijoj teritoriji se nalazi objekt, za tri miliona KM.

Izvor:Klix.ba

Komentari

komentara

Preporuka za vas

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena Obavezna polja *

Možete koristiti HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>