BiH, Vijesti

Počela gradnja vodovoda u Visokom

Ozvaničen je početak radova na izgradnji vodovodnog sistema u Općini Visoko. U prvoj fazi ovog projekta u narednih godinu i po planirana je izgradnja primarne i sekundarne mreže, odnosno transportnog cjevovoda i mreže za vodosnabdijevanje u naseljima Čekrčići, Kula Banjer i Gračanica.

Na lokalitetu Prijeko u Visokom počeli su radovi na izgradnji sistema vodosnabdijevanja koji će, u prvoj fazi projekta, osigurati pitku vodu za oko 12.000 žitelje tri velike mjesne zajednice.

“Krećemo iz Prijekog odavde u pravcu MZ Čekrčići, nastavak je na MZ Kula Banjer, s Kula Banjera na sekundarni vodovod prema mjesnoj zajednici Gračanica, ukupan rok za izvođenje ovih radova je 450 dana”, pojasnio je Hasan Prelić, direktor JKP Vodovod Visoko.

Na rješavanje pitanja vodosnabdijevanja u ovim mjesnim zajednicama čekaju decenijama.

“Niz godina nije bilo vode, nikakvog vida snabdijevanja vodom, sve se koristilo na primarnim bunarima i dovlačenjem cisterni raznoraznih, i veoma smo obradovani i sretni zbog ovog projekta koji je pokrenut danas”, kaže Armin Trnčić, predsjednik MZ Kula Banjer.

“Taj trenutak čekamo, 40 godina, dovlačimo vodu, cisterne plaćamo, uvijek su nam ljudi isto radili, isto govorili, isto sve pričali, sad će voda, ovaj načelnik, onaj načelnik“, smatra Hatidža Semić, žiteljka MZ Kula Banjer.

U općinskoj upravi ističu kako će realiziranjem projekta ukupne vrijednosti devet miliona maraka u naredne tri godine, uz pitku vodu za ova tri naselja, rekonstruirati  postojeću vodovodnu mrežu i obuhvatiti i sve lokalne vodovode u sistem snabdijevanja vodom na području Općine. Radovi su počeli iako Zastupnički dom Parlamenta Federacije još nije dao suglasnost na kreditno zaduženje kod Evropske banke za obnovu i razvoj, za realiziranje ovog projekta. Početak radova nisu željeli odgađati.

“Premijer je povukao tu tačku dnevnog reda da ne bi pala jer nije imao potrebnu većinu, pitanje je zbog čega nije imao potrebnu većinu, ko je bio taj ko je pokušao da opstruira projekt, ko god da je bio, nije mu uspjelo, i mi u projekt idemo”, kategorična je Amra Babić, načelnica Općine Visoko.

Uspješna realizacija ovog projekta i trajno rješenje kavalitetnog vodosnabdijevanja za 40.000 žitelja Visokog, nadaju se u općinskoj adminsitraciji, bit će pokretač i za još nekoliko infrastrukturnih investicija, uređenje kanalizacionog sistema, prečišćavanje otpadnih voda te izgradnja kolektora. To će, nadaju se značiti i da će u narednim godinama Visoko biti veliko gradilište.

Izvor/federalna.ba


Komentari

komentara

Preporuka za vas

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena Obavezna polja *

Možete koristiti HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>