Svijet, Vijesti

Počela gradnja prototipova zida na američko-meksičkoj granici

Američka vlada je najavila početak gradnje osam prototipnih pregrada na granici s Meksikom, što je predizborno obećanje predsjednika Donalda Trumpa.
Iz Carinske uprave i granične zaštite SAD-a su kazali da će četiri prototipa biti izgrađena od betona, dok će ostali biti napravljeni od “alternativnih i drugih materijala”, izvještava BBC.

Njihov plan je isprobati nekoliko dijelova zida u blizini San Diega.

Trump je tokom svoje kampanje obećao izgraditi “veliki lijepi zid” između ove dvije države.

Uz jako prisustvo saveznih i lokalnih policijskih službi, radnici su probili tlo u području ograđenom lancima u Otay Mesi, jednom od tri ulaza u području San Diego-Tijuana.

Prototipovi će biti visoki i široki do 9 metara, te se očekuje da će biti dovršeni u roku od 30 dana.

Zvaničnici će nakon toga tokom tri mjeseca procjenjivati njihovu efikasnost, uključujući provjeru otpornosti pregradnih zidova na probijanje manjim alatima.

U konačni projekt zida bit će uključene kamere i senzori.

Svaki dio ovog zida će koštati do 450.000 dolara, te će biti finansirani iz saveznih sredstava koja su već odobrena. Međutim, još uvijek nema dogovora o prvobitnih 1,5 milijardi dolara koliko je Trump zatražio od Kongresa kako bi se počelo s izgradnjom finalnog zida.

Trump je tokom svoje kampanje insistirao na tome da Meksiko plati za izgradnju.

Za izgradnju prototipova su izabrane četiri kompanije, ali konačni zid će vjerovatno biti temeljen na integraciji elemenata različitih projekata.

 

Izvor:vijesti.ba


Komentari

komentara

Preporuka za vas

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena Obavezna polja *

Možete koristiti HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>