Energetika

Poboljšanje elektroenergetskog sektora: Prioriteti izgradnja TE Banovići i bloka 7 TE Tuzla

Federalna vlada prihvatila je na jučerašnjoj sjednici Informaciju o stanju u elektroenergetskom sektoru Federacije BiH s Prijedlogom mjera, koja će biti biti proslijeđena Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Poseban značaj dat je vođenju jedinstvene poslovne i razvojne politike radi kontinuiranog rasta vrijednosti društava i racionalnog ulaganja u izgradnju i rekonstrukciju elektroenergetskih kapaciteta i razvoj poslovnih aktivnosti.

Navodi se i potreba revizije Programa o prestruktiriranju elektroenergetskog sektora u FBiH, kako u smislu rokova tako i u smislu sadržaja, imajući u vidu činjenicu da Dom naroda Parlamenta FBiH nije dao saglasnost na Program o prestrukturiranju elektroenergetskog sektora u FBiH, zbog čega on nije u primjeni.

U svojim mjerama Vlada dalje ističe da je prioritetno potrebno pristupiti izgradnji kapitalnih projekata ( TE Tuzla 7, HE Vranduk, HE Janjići, VE Podveležje, TE Kakanj 8, VE Mesihovina, CHE Vrilo, RITE Banovići, fotonaponskih elektrana) i stvaranju pretpostavki za nastavak kontinuirane realizacije narednih projekata, saopćeno je iz Vlade FBiH.

 

 


Komentari

komentara

Preporuka za vas

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena Obavezna polja *

Možete koristiti HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>