Namještaj, Savjeti

Održavanje kožnog namještaja

Prije čišćenja ustanovite kakva je koža u pitanju, jer neke vrste ne trpe vodu i neophodno im je mašinsko čišćenje. Važno je da ga redovno usisavate mekom četkom.

Namještaj od kože zahtijeva redovnu “njegu” ukoliko želite da zadrži prvobitan izgled, da se ne stvaraju pukotine, izbledeli delovi i da traje godinama. Uz odgovarajuće proizvode za čišćenje, izgledaće kao i prvog dana kada ste ga unijeli u dom, ali imajte na umu da je komplikovaniji za održavanje od drvenog ili staklenog namještaja.

 

Prije čišćenja ustanovite kakva je koža u pitanju, jer neke vrste ne trpe vodu i neophodno im je mašinsko čišćenje. Važno je da ga redovno usisavate mekom četkom, osim toga napravite sami rastvor za pranje. Potrebni su blag sapun, nekoliko mekih pamučnih krpa i destilovana voda, jer voda iz česme sadrži hlor, koji može da ostavi trajna oštećenja. Ubacite nekoliko kapi tečnog sapuna da dobijete gušću pjenu, kružnim pokretima najprije nanesite na dio koji nije izložen pogledima. Ako koža dobro prođe test, u sapunicu umočite jednu od krpa, dobro je iscijedite i prebrišite površine. Drugu krpu umočite u čistu destilovanu vodu i uklonite tragove sapunice. Trećom, suvom krpom, prebrišite kožu, a četvrtom ga izglancajte da biste mu vratili sjaj. Ovaj metod primijenite svaka tri, četiri meseca. Evo još nekoliko važnih savjeta:

Kapljice koje padnu na nameštaj odmah uklonite, koža je porozna i da malo tečnosti prodre u nju, napraviće fleku. Izbjegavajte abrazivna sredstva i grube tkanine, jer mogu da oštete površinu, proizvode koji sadrže gel ili silikon, sredstva na bazi amonijaka, bebi maramice. Vodite računa o tome da na kožni namještaj ne padaju sunčevi zraci jer može da izblijedi, a ne prija mu ni toplota od radijatora i klima uređaja.


Komentari

komentara

Preporuka za vas

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena Obavezna polja *

Možete koristiti HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>