Region, Vijesti

Mihajlović: Stekli se uslovi za gradnju tri dionice Južnog toka

Ministar građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da su se stekli uslovi za izdavanje građevinskih dozvola na tri dionice na trasi gasovoda “Južni tok”, ali investitor još nije podnio zahtjev za izdavanje građevinskih dozvola.

Mihajlovićeva je rekla za “Balkan magazin” da je ministarstvo na čijem je čelu obavilo stručnu kontrolu projektne dokumentacije za dionice 2, 3 i 4 na trasi gasovoda i da su se time stekli uslovi za izdavanje građevinskih dozvola.

Komentarišući nesuglasice EU i Rusije u vezi sa “Južnim tokom”, Mihajlovićeva je ocijenila da “energetika i politika uvijek idu zajedno”.

“Rezultat političkog dogovora između zemalja učesnica ovog projekta biće početak radova u svakoj zemlji ponaosob”, navela je Mihajlovićeva, dodajući da je jasno da početak gradnje ne zavisi od Srbije, već prije svega od dogovora EU i Rusije.

Ona je ocijenila da je da je za HIP “Petrohemija” jedino rješenje ulazak kompanije Naftna industrija Srbije /NIS/ u to preduzeće, uz određene investicije.

“Kompanija `Petrohemija` može doneti mnogo državi, ali su joj neophodne investicije. Naravno, ne odjednom, već po određenoj dinamici. U tom pravcu su, koliko sam razumela, išli i razgovori koje je premijer /Srbije Aleksandar Vučić/ vodio u Rusiji o `Petrohemiji`”, dodala je Mihajlovićeva.

Kada je riječ o srbijanskoj željeznici i ruskom kreditu za njenu obnovu, Mihajlovićeva je navela da bi, prema informacijama iz “Železnica Srbije”, u februaru trebalo da budu gotovi radovi na pruzi Beograd – Bar.

“Podsjetiću vas da ta pruga nije rekonstruisana od kako je izgrađena, a da je plan da se, sa kompletnom rekonstrukcijom i iskorišćenja sredstava iz ruskog kredita, od Beograda do Bara vozom putuje oko pet časova”, kaže Mihajlovićeva.

Prema njenim riječima, do kraja 2016. godine trebalo bi da bude završen Koridor 10, koji se gradi već 25 godina, a što se tiče energetike Mihajlovićeva se nada da će ubrzo, poslije decembarskog samita sa Kinom u Beogradu, početi gradnja novog bloka B3 Termoelektrane “Kostolac”.

“To će, nadam se, biti prvi veliki energetski objekat koji smo dobili posle tri decenije”, dodala je Mihajlovićeva.

Mihajlovićeva je istakla da je želja da Srbije bude lider u razvoju infrastrukture u regionu.

 

Izvor:SRNA


Komentari

komentara

Preporuka za vas

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena Obavezna polja *

Možete koristiti HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>