Građevinarstvo, Materijali, Svijet, Vijesti, Zanimljivosti

Kineska kompanija pomoću 3D printera i građevinskog otpada printa 10 kuća dnevno

Embed HTML not available.

Kineska kompanija Yingchuang New Materials navodno proizvede deset kuća dnevno pomoču 3D tehnologije pri tome koristeći posebno prilagođeni stroj koji daje slojeve građevinskog otpada pomiješanog s cementom.

Prema izvještaju sa kineske televizije CNC World,kompanija iz Suzhou-a potrošila je 20 miliona juana (500 000 KM) i 12 godina razvoja na svoj specijalizirani uređaj za proizvodnju aditiva koji se može koristiti za 3D ispis samostojećih arhitektonskih struktura.

Kompanija je demonstrirala tehnologiju ranije ovog mjeseca tako što su proizveli 10 samostalnih kuća u razmaku od jednog dana koji će se koristiti kao uredi u industrijskom parku u Šangaju.

Svaka zgrada ima 3D-ispisane zidove i strukture. Jedini dijelovi koji nisu proizvedeni od strane pisača su krovovi – Kompanija kaže da to neće biti moguće dok tehnologija ne uznapreduje.

Prezentacija je održana u tvornici kompanije Yingchuang New Materials, gdje 3D-printer na pokretnoj traci omogućuje korištenje do četiri pisače u isto vrijeme.

Predsjednik društva Ma Yihe nada se da će se jednoga dana 3D pisači koristiti za izgradnju nebodera.

“S 3D printerom u budućnosti možemo graditi dobre zgrade s obnovljivim materijalima i bez otpada”, kaže vlasnik Ma Yihe. “Otpad iz porušenih zgrada ili industrijskog otpada može se koristiti za izgradnju strukture.”

 

3D-printed-buildings-China_dezeen_ss_1 3D-printed-buildings-China_dezeen_ss_3 (1) 3D-printed-buildings-China_dezeen_ss_3 3D-printed-buildings-China_dezeen_ss_4 3D-printed-buildings-China_dezeen_ss_5 3D-printed-buildings-China_dezeen_ss_6


Komentari

komentara

Preporuka za vas

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena Obavezna polja *

Možete koristiti HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>