BiH

Interkomerc – eko osvještena kompanija osvaja europsko tržište

Proizvodnja svjetiljki iz otpada izgleda pomalo čudno, pa čak na prvi pogled i nemoguće. Međutim priča iz mostarske kompanije Interkomerc uvjerit će vas kako je sve moguće.

Prikupljeni otpad u Interkomercu prerađuju, prave aluminijske legure od kojih kasnije proizvode sve vrste aluminijskih dijelova za svjetiljke, kao i same svjetiljke koje se prodaju čak i na tržištu Francuske.

Kvalitetu koja dolazi iz mostarske fabrike je prepoznala i francuska tvrtka Ragni, koja je ponudila suradnju Interkomercu u proizvodnji i distribuciji vanjskih rasvjetnih tijela.

Vedrana Hamzić iz Interkomerca za eKapija.ba kaže kako je kao rezultat toga novoosnovana joint venture Ragni IC.

“Ove dvije tvrtke su spojile svoje vještine i znanje i razvile nova svjetlosna rješenja”, pojasnila je Hamzić, dodajući kako je cilj  pridonijeti poboljšanju ugode i sigurnosti korisnika, istovremeno vrednujući osvijetljeno područje uljepšavanjem grada. Cilj je kaže da Ragni IC bude broj jedan na tržištu Balkana.

Interkomerc zapošljava oko 200 radnika, te usprkos svjetskoj ekonomskoj krizi i izuzetno nepovoljnim uvjetima poslovanja u BiH, posluje kako na domaćem tržištu, tako i na tržištima susjednih država, te EU.

Hamzić pojašnjava kako je primarni cilj osnivanja kompanije bio otkup i obrada sekundarnih sirovina, te je tvrtka vremenom proširila svoje poslovanje na lijevanje aluminijskih legura

Također, nakon detaljne analize europskog tržišta, vodstvo tvrtke se odlučilo i na pokretanje pogona za tlačno lijevanje aluminija, pomoću kojeg se poluproizvod – aluminijska legura – pretvara u aluminijski odljevak.

Interkomerc danas raspolaže modernom tehnologijom, posjeduje certifikat  upravljanja kvalitom ISO 9001:2008, eko je osvještena firma i ima eko dozvolu.

U mostarskoj fabrici je napravljena i LED lampa SLIDE koju je dizajnirao francuski dizajnerski tim i koja je na sajmu LIGHT+BULIDING , FRANKFURT 2014 u Njemačkoj nagrađena za najbolji dizajn.

Kada su svjetska tržišta za BiH bila zatvorena Interkomerc je prva bh. kompanija koja je skopila posao sa Tajvanom vrijedan 1,5 milion eura.

Joint venture ove kompanije RAGNI IC nedavno se predstavila i na RENEXPO događaju u Sarajevu, gdje su ostvareni dobri rezultati, a konkretnije poslove očekuju u narednom periodu.


Komentari

komentara

Preporuka za vas

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena Obavezna polja *

Možete koristiti HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>