BiH, Vijesti

Hoće li biti dovoljno vremena za realizaciju projekta? Svi saglasni o nužnosti Bloka 7, ali ne i o njegovoj cijeni

Vladajuća koalicija u Federaciji dogovorila je finansijske detalje izgradnje Bloka 7. Iako su kadrovi SBB-a učestvovali u pregovaranju kreditnog zaduženja, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić traži njegovu reviziju. Ostaje pitanje da li bi se revizijom već revidiranog projekta u narednih 7 godina ovaj projekat mogao realizirati, objavila je FTV.

Iako je direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH Senad Salkić, član SBB-a, u Pekingu dogovorio detalje kreditnog zaduženja za izgradnju Bloka 7, predsjednik SBB-a traži reviziju onoga što su kadrovi njegove stranke već dogovorili. Traži se revizija revidiranog projekta. Svi su saglasni da je Termoblok 7 neophodan. Bivši ministar energije, rudarstva i industrije Erdal FBiH Trhulj smatra da se Blok 7 mora izgraditi. “Blok 7 je zamjenski. Blokovi 1 i 2 su prestali s radom još davno, u narednih nekoliko godina izaći će i blok 3 i blok 4. Blok 6 je rekonstruisan, ali mu je samo produžen vijek za određen broj godina”, navodi Trhulj.

Bivši direktor Elektroprivrede BiH iz doba Harisa Silajdžića i najave impresivnih energetskih projekata Amer Jerlagić pozdravlja reviziju projekta za koji smatra da može biti za više stotina miliona maraka jeftinije urađena. Ostaje pitanje kako to sve uraditi u narednih sedam godina, do kraja životnog vijeka postojećih blokova Termoelektrane Tuzla. “Ako se stvari urade na pravi način i transparentno, što do sada nije bio slučaj, do vremena gašenja blokova 3, 4, 5 u Tuzli imat ćemo spremnu i Kreku i novi blok 7 da bude u ekspalataciji”, smatra Jerlagić.

Pripreme za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla traju već pet godina. Nedostatak projekata u elektroenergetskom sektoru najveća su boljka prilikom pronalaska partnera za finansiranje.”Gdje ima ljudi i volje da se nešto uradi – uradi se. Tamo gdje se trguje koječime naći će se i sve moguće blokade”, ističe Svetlana Cenić, predsjednica regionalne poslovne asocijacije Biznis plus.

Rudarski hljeb sa sedam kora ovisi o Termoelektrani Tuzla. Komorati rudnika Kreka svoju budućnost imaju izgradnjom bloka 7. Tu je i snabdjevenost Tuzlom i okolnih mjesta toplotnom energijom. No, to ništa nije dovoljno političkim zvaničnicima koji svoje lične interese i političku borbu stavljaju u prvi plan, piše Federalna.ba.

 

Izvor: Tip.ba


Komentari

komentara

Preporuka za vas

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena Obavezna polja *

Možete koristiti HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>