BiH

Građani rekli jasno ‘NE’ hidroelektranama u NP Sutjeska

Preko 6000 građana je potpisalo peticiju, što je dvostruko više nego što je bilo potrebno za pokretanje građanske inicijative kojom se od Narodne skupštine Republike Srpske traži donošenje zaključka da gradnja malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska nije od javnog interesa.

Tim povodom, Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu kaže: “Potpisi su skupljani u periodu od sedam dana na 12 lokacija u Republici Srpskoj, čime smo htjeli omogućiti građanima da se izjasne po ovom pitanju. Sada smo sigurni da je i šira javnost na našoj strani, a ovdje se nećemo zaustaviti, te ćemo koristiti sva moguća zakonom dozvoljena sredstva da odbranimo Sutjesku.”

Sutjeska je najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini i jedno od biološki najraznovrsnijih područja u jugoistočnoj Evropi, čiji su biološki najvredniji dijelovi kanjoni i klisure Sutjeske i Hrčavke i strogi prirodni rezervat Perućica.

“Na dnevni red predstojeće Narodne skupštine na usvajanje stigao je sporni prijedlog Prostornog plana NP Sutjeska koji je identičan s prijedlogom koji je povučen sa dnevnog reda Narodne skupštine u februaru prethodne godine. Ovo smatramo apsurdnim, jer su naučna i stručna javnost, te građani RS-a jasno rekli da ne žele izgradnju malih hidroelektrana u NP Sutjeska. Stoga od nadležnih tražimo da se ova tačka povuče s dnevnog reda”, kaže Đorđije Milanović iz organizacije Arbor Magna.

“S obzirom na to da živim na Tjentištu, poručujem da je lokalno stanovništvo ogorčeno odlukom o izgradnji malih hidrocentrala u NP Sutjeska. Kanjon Hrčavke je jedan od najatraktivnijih kanjona za razvoj avanturističkog turizma u regionu, na čemu trenutno radimo, a uvjereni smo da će to izuzetno obogatiti turističku ponudu u Nacionalnom parku”, rekao je Nenad Ikonić iz Spasilačkog kluba Wolf iz Foče.

 

Radiosarajevo.ba

Komentari

komentara

Preporuka za vas

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena Obavezna polja *

Možete koristiti HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>