Svijet, Zanimljivosti

Futuristički toranj u Africi služit će kao farma, obrazovni centar i tržnica

Toranj nazvan Mashambas osvojio je prvo mjesto u takmičenju eVolo u kojem svake godine učestvuju arhitekti i dizajneri sa svojim futurističkim zamislima. Ove godine bilo je 444 učesnika.

Pobjednička građevina dobila je naziv po riječi “oranica” na svahili jeziku, a zamišljena je kao rješenje za probleme gladi u određenim područjima Afrike.

“Više od 40 posto ljudi u subsaharskoj Africi živi u apsolutnom siromaštvu”, kazali su dizajneri. “Više od polovine njih imaju nešto zajedničko – oni su mali poljoprivrednici”.

Ova modularna zgrada služit će kao farma, edukativni centar i tržnica. Zauzimat će relativno mali prostor, a trebala bi pomoći poljoprivrednicima.

“Pružit će im obrazovanje, obuku o poljoprivrednim tehnikama, jeftinom đubrivu i modernim alatima”, poručili su Lipinski i Frankowski. “Osim toga bit će lokalna tržnica i time će se profit od prodaje žetve biti maksimalan”.

Toranj će biti izgrađen od jednostavnih elemenata, što ga čini lakim za gradnju i rastavljanje. Kada više ne bude potreban zajednici, bit će ga moguće premjestiti.

“Kada lokalna zajednica počne ovisiti sama o sebi, transportovat ćemo ga na drugo mjesto”, objasnili su.

Takmičenje eVolo Skyscraper Competition održava se od 2006. godine i nagrađuje vizionarske dizajne koji obuhvataju tehnologiju, materijale, programe, estetiku i organizaciju prostora. Žiri traži projekte koji mijenjaju način na koji doživljavamo vertikalnu arhitekturu i njen odnos s prirodom i izgrađenim prostorom.

Izvor:Klix.ba

Komentari

komentara

Preporuka za vas

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena Obavezna polja *

Možete koristiti HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>