Energetika, Svijet, Zanimljivosti

Francuska kreće u projekat koji će označiti novo doba izgradnje puteva i energetike

Francuzi grade 1.000 km solarnog auto-puta jedan kilometar takvog auto-puta može da proizvede dovoljno električne energije za napajanje naselja od 5.000 stanovnika.

Francuska kreće u projekat koji će označiti novo doba izgradnje puteva i energetike, riječ je o potpuno novoj tehnologiji, gde se na površinu a stavljaju solarni paneli, koji će generisati električnu energiju.

Nazvani su ” Wattway” i jedan kilometar takvog auto-puta može proizvesti dovoljno električne energije za napajanje naselja od 5000 stanovnika

Barem je tako deklarisano u najavi kompanije Colars, koja proizvodi solarne panele koji će se ugrađivati na nove francuske auto-puteve. Jasno je, dakle, da će 1.000 kilometara takvih solarnih kolovoza producirati dovoljno električne energije za 5 miliona domaćinstava, što je otprilike 8 odsto celokupne populacije u Francuskoj. Ovakva tehnološka rešenja su višestruko korisna, a ukoliko se neko pita kako će solarni paneli izdržati promet stotina hiljada vozila, proizvođač garantuje da su dovoljno čvrsti i napravljeni tako da pneumatici vozila bolje prijanjaju na takvu podlogu nego na klasični asfalt, piše Zimo.

 


Komentari

komentara

Preporuka za vas

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena Obavezna polja *

Možete koristiti HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>