BiH, Vijesti

Dvije trase brze ceste Beograd-Sarajevo: Federacija forsira Tuzlu, RS insistira na Višegradu

Autoput Sarajevo – Beograd još je u fazi planiranja, ali se u javnosti već pojavilo nekoliko mogućih ruta kojim bi se on pružao. Koplja se definitivno lome oko dvije trase. Jedna je ona koja bi išla samo kroz teritoriju RS-a, a druga ona koja bi zahvatila i dio FBiH oko Žepča i Tuzle, pa dalje prema Bijeljini.

Stav Vlade RS zasada je da je za RS najprihvatljivija “ruta 3”, preko Istočnog Sarajeva, Pala, Sokoca, Višegrada, do graničnog prelaza Vardište. S druge strane, iz FBiH su više za trasu koja bi išla i preko Žepča i Tuzle, pa dalje preko Bijeljine do Beograda, piše Slobodna Bosna.

U Sarajevu će se 19. juna održati sastanak ministara prometa iz Vijeća ministara BiH, RS-a i FBiH, a jedna od tema bit će izgradnja autoputa Sarajevo – Beograd, potvrdio je, Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS.

Prema ranijim procjenama koje su se pojavile, trasa autoputa Sarajevo – Beograd koštat će oko 850 miliona eura, odnsono oko 1,7 milijardi KM, a zavisno od trase, može biti dugačka od 120 do 150 kilometara.Ministar Trninić kaže da se RS drži strateških dokumenata i planova kada su u pitanju projekti izgradnje autoputeva i brzih cesta kroz RS, pa tako i izgradnja trase Sarajevo – Beograd.

Prema njegovim riječima, sada je možda najrealnije da se proširi postojeća trasa Sarajevo – Beograd izgradnjom još jedne trake, jer se investicija izgradnje novog autoputa ili brze ceste mjeri u milijardama maraka, a to je ogromna investicija.

– Nije sporno to da mogu da se otvore neka nova pitanja o pravcima puteva, ali stav RS-a je poznat. Imamo, u posljednje vrijeme često spominjanje u javnosti i medijima u FBiH, turske investitore koji su zainteresovani za izgradnju trase Sarajevo – Beograd, ali ja nemam pouzdane informacije da li je to tačno. Mi nemamo ni pouzdane studije o rutama koje se spominju u javnosti. Na sastanku u Sarajevu tražit ću konkretne odgovore. Vlada RS ne bježi od priče o autoputu Sarajevo – Beograd, ali zastupamo interese RS-a – kaže Trninić.

On dodaje da je izgradnja autoputa ili brze ceste Sarajevo – Beograd zasada samo u domenu razgovora i da prije svega treba gledati finansijske mogućnosti izvođenja projekta.Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, zalaže se za izgradnju autoceste Sarajevo – Beograd preko Tuzle. -Ova trasa je najkraća, a povezat će dva najmnogoljudnija kantona u Federaciji BiH te Semberiju na sjeveru Bosne, kao najnaseljeniji dio Republike Srpske, rekao je premijer Novalić za “Slobodnu Bosnu”.Novalić kaže da je prednost ove trase i to što bi ta ruta odgovarala i Srbiji, koja bi imala relativno lak zadatak da tu autocestu poveže s pravcem Beograd – Zagreb.

 

Izvor:tip.ba


Komentari

komentara

Preporuka za vas

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena Obavezna polja *

Možete koristiti HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>