Eksterijer, Podne obloge, Tekstovi

Drvo u eksterijeru – drveni podovi

U prošlosti su drvo i kamen bili glavni materijali koji su se upotrebljavali za konstrukcije. Vremenom se situacija mijenjala, tako da je drvo bilo izbačeno iz upotrebe u eksterijeru, što se posebno odnosilo na podove.

Ovo se desilo zbog otkrića novih građevinskih materijala i zbog novih načina gradnje koji su, naravno, zamijenili stari način. Kamen je zadržao svoju dekorativnu funkciju, a keramičke pločice su postale sve popularnije bar kada je u pitanju otvoren ili djelimično natkriven prostor oko stambenih zgrada. Međutim, tokom poslednjih nekoliko godina, povećanom upotrebom egzotičnih vrsta drveta, i dveni podovi se sve više koriste u eksterijeru.

Deking

Drveni podovi za eksterijer ili deking se koristi za površine koje su izložene različitim atmosferskim uticajima i zbog toga mora da zadovolji određene kriterije – mora biti dugotrajan i otporan na truljenje. Deking se koristi za terase, balkone, verande, nadsteršnice, stepeništa, površine oko bazena, staze u vrtovima i na površinama za opuštanje. Pored uobičajenih vrsta drveta koje se koriste za deking, sada se koriste i razne egzotična vrste. One ispunjavaju najviše estetske standarde, kao i one koji se tiču kvaliteta

 

deking

Dvorisna-terasa

Drvo koje je vjerovatno najkvalitetnije u svijetu i najpopularnije u isto vrijeme, je divlja burma tikovina. Tikovina je karakteristična po samoinpregnaciji drveta, jer sadrži brojne ćelije bogate uljem koje joj daje dugotrajnu elastičnost, izdržljivost i otpornost na insekte i truljenje. Pored tikovine, vrsta lapačo je veoma cenjena i može se naći u šumama Južne Amerike. Ona ima slične karakteristike, ali je različite boje i teksture (tonovi tikovine su roze, žuta i braon, a lapačo je u osnovi crvenkaste boje sa tonovima zelene i smeđe boje). Takođe se koriste i masaranduba, merbau, crveni kedar, mahagoni, kempas, eukaliptus, ali i termički obrađen bor, jela, grab, bagrem i druge vrste. Dakle, izbor je širok!

deking-galekvic

Drveni podovi se mogu izrađivati od drvenih dasaka dugačkih 5m ili od gotovih elemenata na bazi drveta ili na PVC bazi. Postavljanje je vrlo zahtjevno jer temelj mora da bude pažljivo pripremljen od strane stručnog lica, završni radovi moraju da budu precizni i, pomalo, umjetnički kako bi krajnji utisak bio zadovoljavajući. Stoga nije rijetkost da cijena ugradnje dostigne cijenu materijala. Mada, ako se sve uradi po pravilima različiti problemi se mogu skoro u potpunosti izbjeći, a konačan rezulat je prava oaza za opuštanje.

 

 

 


Komentari

komentara

Preporuka za vas

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena Obavezna polja *

Možete koristiti HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>