Građevinski radovi, Vijesti

Brčko: Početak radova na izgradnji zaobilaznice trebao bi biti 17. augusta

Nadzorna konsultantska kuća odobrila je početak radova na izgradnji zaobilaznice oko Brčkog, najvećeg infrastrukturnog projekta u historiji ovog grada. Objavljen je zvaničan datum početka radova. To je 17. august.

“To znači da od tog datuma počinje teći rok za izgradnju zaobilaznice. Rok je 30 mjeseci”, kazao je Dragan Marinković, direktor JP “Putevi Brčko”.

JP „Putevi Brčko“ sada je u iščekivanju plana, programa i metodologije izvođenja radova, koju će im dostaviti nadzorna konsultantska kuća.

„Ništa to neće utjecati na zacrtani rok. Dokumenti su u završnoj fazi pripreme. Nadzorni inženjer će nam odobriti te dokumente i dati prijedlog za njihovo usvajanje. Mi smo u obavezi da podnosimo kvartalne izvještaje Evropskoj banci za obnovu i razvoj. Već uveliko ih radimo. Dužni smo da ih upoznamo sa svim nepoznanicama“, kazao je Marinković.

U okviru nadležnog preduzeća za izgradnju zaobilaznice formirana je Jedinica za implementaciju projekta. Ona je zadužena da prati realizaciju projekta. Međutim, potrebno je dodatno kadrovsko popunjavanje.

„Raspisali smo konkurs. Imamo snage da to ispratimo“, kazao je Marinković.

Izvođač radova, španska firma „Rubau Construcciones“, spremna je za početak radova, dok su pregovori sa podizvođačima u završnoj fazi.

„Podizvođači će nam dostaviti svu potrebnu dokumentaciju. Po mojim saznanjima, radi se o ozbiljnim podizvođačima. Mislim da nećemo imati problema u realizaciji projekta. Kada započne izgradnja mostova, očekujem uključenje i podizvođača iz regiona, s obzirom da neki naši podizvođači ne mogu da odgovore tako zahtjevnim projektima“, kazao je Marinković.

Podsjetimo. Ukupna vrijednost projekta bez PDV-a, koji će biti vraćen, iznosi oko 24.500.000 eura. Trasa zaobilaznice trebala bi dostići dužinu od skoro 19 km.


Komentari

komentara

Preporuka za vas

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena Obavezna polja *

Možete koristiti HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>