Tekstovi, Zanimljivosti

14 najljepših ulica na svijetu

Nisu sve ulice stvorene jednako. Ovdje imamo šarolik primjer ulica iz čitavog svijeta. Ulice ne moraju da ponude lekciju o istoriji one mogu i da budu šarmantne na svoj  način ističući prirodne karakteristike . Pogledajmo…

Smještena u japanskom gradu Kjoto , ulica dugačka 1,2 km. Najbolje vrijeme za posjetu je mjesec april kada su  drveća trešnje u punom cvatu.

 

 

Ulica Shambles u Jorku, Engleska – podignuta je još u 14. vijeku. Šarmantne zgrade sa ograđenom drvenom konstrukcijom savijaju se a ponekad i vise preko ulice ispod kaldrme.

 

 

Poznati filmovi kao što je Mrs. Doubtfire (1993) i televizijske emisije poput Full House (1987-1995), su ovdje snimane i postale su obeležje ulice Steiner blizu Trga Alama u San Francisku, privlačeći hiljade turista svake godine.

 

 

Smještena u Andaluzijskom gradu Kordobi, Calleja de las Flores. Šarmantna španska ulica sa mnogim cvijećem i bijelim opranim zidovima, tipična za taj region.

 

 

Višebojne kuće koje pokrivaju naselje La Boca u Buenos Airesu – Argentina, još uvijek odražavaju veliki dio istorije iz 19.vijeka.

 

 

Ulica Lombard, San Francisko. Turisti se ovdje često okupljaju da bi posmatrali kako vozači prolaze kroz okretnice. Dizajnirana i završena 1922.godine.

 

 

Ulice Chefchaouena, malog grada na sjeverozapadu Maroka, poznate su po različitim nijansama plave boje. Osnovan 1471.godine, grad se nekad koristio kao tvrđava za izgnanike iz Španije. Tokom vijekova mnogi Jevreji su se preselili u grad Chefchaouena, dovodeći s njima drevno uvjerenje da će korištenje plave boje podsjetiti ljude na Božiju moć.

 

 

Smješten u Andaluziji, Španija, Jerez de la Frontera, je grad poznat po svom izvrsnom vinu. Ulice su osjenčene lišćem grožđa vinove loze uzgojenih duž okolnih zidova.

 

 

Svjetska baština UNESCO-a , 1.000.godina starog grada u Lijiangu, u Kini, poznat je po svojim urednim kanalima i pješčanim stazama.

 

 

Tokom proljeća ova ulica, poznata kao Cherry Blossom Avenue u Bonu, Njemačka, Pravi magični tunel koji privlači mnoge turiste i fotografe.

 

 

Bregagh Road u Ballymoney, Sjeverna Irska, dizajnirana u 18.vijeku. Nadimak Dark Hedges odmah će prepoznati ljubitelji serije Game of Thrones..

 

 

Pariški Champs-Élysées bi mogla biti najpoznatija ulica na svijetu . Prekrasno uređenja drveća u jednoj liniji čine aveniju dugačku 1,2 km , koja se proteže od  Place de la Concorde do the Arc d Triomphe .

 

 

Mnogi kanali Amsterdama privlače turiste vijekovima. Međutim, Brouwersgracht, koji se nalazi sjeverozapadno od centralne željezničke stanice je možda i najslikovitiji u holandskoj prestonici.

 

 

Águeda's Umbrella Sky Project započeo je 2011.godine kao dio godišnjeg festivala umjetnosti grada u Portugalu. Kišobrani raznih boja štite prolaznike ispod.


Komentari

komentara

Preporuka za vas

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena Obavezna polja *

Možete koristiti HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>